Про це, відповідаючи на запитання ІА «Інтерфакс-Україна», повідомив Володимир Панченко, директор «Агентства розвитку Дніпра».

Індустріальні парки – це один з ключових інструментів децентралізації і економічного розвитку. Вони можуть допомогти місцевим територіальним громадам створити робочі місця, залучити інвестиції та наповнити бюджет. Інвестиція 1 грн в створення такого типу інфраструктури дає мінімум 10 грн залучених інвестицій, а поповнення бюджету може повернути інвестицію держбюджету чи міста протягом 5 років. В липні 2018 року в місті Дніпрі завершено усі процедури оформлення індустріального парку «INNOVATION FORPOST». Всі роботи – від аналізу промислових майданчиків, пошуку земельної ділянки і до проектних робіт та наповнення парку резидентами – ведуться «Агентством розвитку Дніпра» Дніпровської міської ради.

– Який обсяг інвестицій необхідний для створення парку?

– В цілому в індустріальний парк «INNOVATION FORPOST» протягом приблизно 5 років буде залучено 2,7 млрд грн інвестицій; буде створено 5 тисяч нових високооплачуваних робочих місць. В цю суму включені будівництво транспортної та інженерної інфраструктури, реконструкція існуючих будівель, будівництво виставкового та концертного комплексів, експериментальних виробництв для бізнес-інкубатору, житлового комплексу, офісного центру і низка виробничих підприємств. 9,93% від цієї суми планується залучити з міського бюджету, 9,45% – з державного, інше фінансування – за рахунок коштів інвесторів та керуючої компанії. Одним з джерел фінансування можуть виступати гранти. «Агентство розвитку Дніпра» вже для цього проекту виграло 2 гранти європейської підтримки на загальну суму 22 млн грн. Планування залучених коштів змінюється з часом, оскільки чим ближчим є можливість старту проектування, тим більше пропозиція надходить від інвесторів. Зокрема, стосовно фінансування будівництва інфраструктури.

– Хто буде інвестором (чи є вже якісь пропозиції)?

– Виробництва будуть побудовані за рахунок резидентів (учасників) парку, але є також бажаючі отримати дозволи на будівництво і віддавати це на аутсорсинг, а саме наповнення обладнанням здійснювати самостійно. Це світова практика – зосереджуватися на технологіях, ринках і персоналі, а самі приміщення орендувати, оскільки бізнес є дуже динамічним, можна і зрости в 2-10 разів протягом кількох років, а можна і збанкрутувати. То навіщо прив’язуватися до конкретного цеху в 10 чи 10 тисяч квадратних метрів? Це може бути додатковим навантаженням на бізнесмена. «Агентством розвитку Дніпра» готуються і окремі інвестиційні проекти – виставковий, житловий, торгівельний та офісний комплекси, готель, дитячий дошкільний заклад. По ним проводиться кастинг серед інвесторів. Планується бульварна зона з комплексним благоустроєм загальною площею понад 6,0 га, фактично зелений парк. Це дуже імпонує майбутнім резидентам, оскільки сам характер бізнесу змінився. Лише 20% персоналу наших майбутніх резидентів працюватимуть на виробництві безпосередньо. Всі інші – конструктори, дизайнери, ІТ спеціалісти.

У нас вже є запити на чотири майданчики проекту у виробничій зоні. Компанії приходять з інноваційної сфери. Наприклад, вже сьогодні одна компанія планує виробляти продукцію, друкуючи вироби на 3D-принтерах. Є також інвестори, зацікавлені в будівництві експоцентру на 12 тис. квадратних метрів – це проект, якого дуже потребує місто і область, а значить для інвестора він матиме швидку окупність. Також привабливим проектом є торгово-сервісна зона. Доповнить прибутковість такого проекту і трафік тих, хто проїжджає по Слобожанському – а таких щоденно 250 тисяч осіб. ІТ-парк вже є начебто модною темою – усі говорять про це – і Львів, який вже залучив великі інвесторські кошти, і Київ і Харків. Відмінність того, що буде у нас, в тому, що ми прив’язуємо ІТ-компанії до виробників. Це звичайно не Силіконова долина, але можливості крос-нетворкінгу будуть високі. І тому шанси на високу окупність ІТ-парку в рамках INNOVATION FORPOST великі. Агентство взагалі працює на стороні інвестора, постійно придумуючи, як покращити окупність вкладень. Для нас цей майданчик – один з 10 , які ми плануємо запустити в Дніпрі. Інвестори є з українським корінням і іноземні. Це неправда, що вкладатися не хочуть, просто потрібно забезпечити відповідні умови.

Є у нас і величні проекти, які не запустиш протягом двох років, це триватиме трохи довше. Наразі ми маємо домовленість з Міністерством інфраструктури щодо будівництва тестової ділянки проекту Hyperloop – шостого виду транспорту, який поєднує в собі й космос і літак, залізницю і трубопровідний транспорт. Місто в особі «Агентства розвитку Дніпра», увійшов до групи Hype.ua. Поки що, Hype.ua – це підготовчі розрахунки і діяльність по залученню стартових коштів, але в разі успіху Україна зможе отримати замовлень на мільярди доларів, і стільки ж зовнішніх та внутрішніх інвестицій.

– Які заплановані строки завершення проекту?

– Виконано передпроектні пропозиції та детальний план території, проектування дорожньо-транспортної та інженерної мереж почнеться в жовтні 2018 р. Першими об’єктами індустріального парку стануть фронт-офіс індустріального парку, виставковий центр «Промислове ЕКСПО», офіси та центр прототипування в складі бізнес-інкубатору, благоустрій частини території, що виходить на червону лінію Слобожанського проспекту. Прогнозуємо, що будівництво почнеться навесні 2019 р., а наприкінці року ми запросимо містян на відкриття перших об’єктів.

– Яке саме виробництво буде розташоване на території індустріального парку?

– Індустріальний парк «INNOVATION FORPOST» – елемент цілісної системи переходу до розвитку власної інноваційної промисловості України. Це виробництва чисті, адже сам парк є суспільною зоною, яка буде використовуватися і резидентами парку і жителями лівого берега міста Дніпро. Відкриття такого парку може зменшити відтік висококваліфікованих фахівців за кордон та допоможе їм реалізувати себе в Україні. Індустріальний парк – це не тільки території або побудовані об’єкти бізнес-інкубації і промислового призначення, це насамперед умови для створення експортно-орієнтованого бізнесу.

– Проект передбачає знесення і нове будівництво чи реконструкцію існуючих будівель?

– Індустріальний парк «INNOVATION FORPOST» розташований в середмісті, на потужній транспортній артерії, забезпечений громадським транспортом та кваліфікованими трудовими ресурсами. Заплановане створення великої кількості робочих місць потребує значних обсягів будівництва нових виробничих та офісних корпусів, комплексів обслуговування. Існуючі будівлі будуть відповідно обстежені і отримають нові функції після реконструкції – на кшталт пропозиції влаштувати виставковий арт-простір в стінах ливарного цеху, що був побудований Бернардом Гантке, теж, до речі, іноземним інвестором, але понад 100 років тому.