27.05.2021 у м. Дніпрі відбувся захід “UkraineInvest Talks: Dnipro”, який організовано урядовим Офісом із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest спільно з Міською радою Дніпра та Агентством розвитку Дніпра.

Флагманським проєктом заходу став – індустріальний парк Innovation Forpost, яким опікується Агентство. Міжнародний досвід демонструє, що індустріальні парки стають ефективним механізмом розвитку інноваційних стратегій та забезпечують формування економіки знань, інформаційних технологій, нових бізнес процесів, а також економічне лідерство держав на світовій арені. Для залучення інвестицій в індустріальні парки застосовують широкий перелік інструментів підтримки та стимулів.
Взагалі тема індустріальних парків на часі в Україні та викликає багато зацікавленості як з боку потенційних резидентів, так і Уряду держави. Саме тому, їм була присвячена панель – «Індустріальні парки – на старті змін», модератором якої виступив Олександр Каплі – директор «Агентства розвитку Дніпра».

В дискусії прийняли участь:
Кисилевський Дмитро – Народний депутат України, Заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку
Віктор Подорожний – Генеральний директор Директорату регіональної політики Міністерства розвитку громад та територій України
Олексій Фокарді – CEO Isatex Invest Group (Індустріальний парк «Рефма»)
Віталій Баранніков – Директор керуючої компанії Бізнес-парк «Екополіс ХТЗ»
Олександр Павлов – Директор з корпоративних комунікацій «Konecranes»

Основні тези, що було обговорено:
– Зараз готується до другого читання законопроект 4416-1, який містить фінансові стимули. А його просування в свою чергу дозволило розморозити дискусію про законопроекти 3724 і 3725, що містять податкові та митні стимули для індустріальних парків (від Дмитра Киселевського).
– Мінрегіоном у 2021 році для розбудови інфраструктури індустріальних парків з ДФРР в 4 областях буде спрямовано понад 70 млн.грн. (це в 10 разів більше, ніж за 5 попередніх років). Також, понад 10 млн.грн. за рахунок секторальної бюджетної підтримки буде спрямовано на передінвестиційний проект з метою створення ще 5 Індустріальних парків в 3 регіонах (від Віктора Подорожнього).
– Приватні парки не бачать перспективи реєструватись, так як немає пільгових стимулів, це ж питання цікавить і парки, ініціаторами яких, виступили органи місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій;
– Уряд та народні депутати розуміють важливість цих питань, виражають високу ступінь зацікавленості та впроваджують конкретні заходи з просування потрібних законопроєктів.
– Але в Уряді, існують групи осіб, які опікуються питаннями фінансового забезпечення та фіскальної політики, які чинять опір просуванню вищезазначених законопроєктів, мотивуючи це можливим зловживанням пільгами та перетворення парків на офшорні зони тощо.
– Тому, було висловлено спільне бажання об’єднати зусилля та знайти спільні рішення, адже, як довів світовий досвід, індустріальні парки – це колиска промисловості, база для створення екосистем «зеленого» виробництва, залучення інвестицій в регіони, створення робочих місць та, відповідно, підвищення рівня життя населення.

*****Про захід:
Захід “UkraineInvest Talks: Dnipro” є першою конференцією в рамках низки заходів, що висвітлюють інвестиційний потенціал регіонів України та спрямовано на презентацію інвестиційного потенціалу східного регіону.
Програма конференції складалася з інтерактивних дискусійних панелей за участі близько 50 спікерів, серед яких: народні депутати, профільні міністри, представники бізнес-спільноти, міжнародних фінансових організацій та експертного середовища. В залі були присутні як локальні інвестори та бізнесмени міста Дніпра, так і представники п’яти регіонів: Харківської, Запорізької, Донецької та Луганської областей – міські голови міст та голови Обласних державних адміністрацій.
Відкриття заходу відбулося за участі Прем‘єр-міністра України Дениса Шмигаля та заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимошенка. Міський голова Дніпра, Борис Філатов, презентував місто Дніпро та його потенціал та наголосив, що: «Правила мають бути єдиними та чіткими для всіх. Я завжди це підкреслював, адже лише так може формуватися довіра. І саме такі справедливі умови ми створили у Дніпрі. Як мер я виступаю гарантом будь-якої ініціативи, що покращить наше місто».

Переглянути запис он-лайн трансляції можна за посиланням: https://youtu.be/8Z_87WevAis
Подивитись програму заходу – http://event.ukraineinvest.com/