Стартап-проєкт «Агентства розвитку Дніпра» обрано переможцем конкурсу з відбору проєктів для державного стимулювання створення і використання винаходів (корисних моделей) та промислових зразків.

Попри галас неолібералів стосовно усунення держави від будь-яких економічних процесів, підтримка інновацій в Україні поступово набирає обертів. Зокрема, згідно з Постановою КМУ від 20 червня 2018 р. було створено Фонд державного стимулювання створення і використання винаходів (корисних моделей) та промислових зразків. Він повинен фінансуватися за рахунок коштів, що надходять в якості частини сплати за користування іноземними патентами. Тобто наші багатостраждальні винахідники отримали можливість профінансувати за рахунок держави оформлення своїх винаходів.

На початку лютого 2020 року перший в історії незалежної України Фонд, який координується ДІФКУ (Державною інноваційно-фінансовою компанією), визначив з понад 50 переможців. Проте до цього часу кошти отримали далеко не всі. Хоча конкурсанти пройшли декілька етапів конкурсу, ухвалення важними експертами з інституцій США, Великобританії, Фінляндії, Ізраілю, ЮНІДО, Європейської Бізнес Асоціації, Торгово-промислової палати України, Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України.

Один із стартап-проєктів, який супроводжувався «Агентством розвитку Дніпра», теж опинився серед переможців, які, на жаль, досі не профінансовано.

Незважаючи на те, що у держави не дійшли руки до того, щоб фонд по підтримці інноваторів реально запрацював, «Агентство розвитку Дніпра» активно працює над тим, щоб спрямовувати інноваційні проекти для подання на конкурс УКФ – українського стартап фонду.