3 грудня стало відомо, що одна з найбільших інвестиційних груп в Україні – Dragon Capital – остаточно викупила проєкт індустріального парку «Рясне-2», що розташований на земельній ділянці площею 23,5 га (м. Львів), у компанії CTP, європейського промислового девелопера. З огляду на те, що це вже другий індустріальний парк в портфелі Dragon Capital (зараз будується на 49 гектарах ще «E40 Industrial Park» біля Києва) життя в індустріальних парках буде жвавішати.
Це важливий маркер для ринку капіталів та залучення інвестицій, переконує директор «Агентства розвитку Дніпра», доктор економічних наук Володимир Панченко. Адже зовнішній інвестор, як на барометр, дивиться на те, як активно долучається до подібних великомасштабних інвест-проєктів внутрішній інвестор. І заява генерального директора Dragon Capital Томаша Фіали про те, що це придбання відповідає стратегічним планам розвитку інвестиційного портфеля компанії, в цьому сенсі дуже красномовне.
Вкладатися в індустріальні парки стає вигідно, якщо… сповідувати прагматичний підхід.
Dragon Capital вірить в перспективність сектора промислової та логістичної нерухомості. Отже, в рамках проєкту «Рясне-2» згодом з’явиться 6 складськихі виробничих приміщень сумарною площею 140 тис. кв. м. Місце розташування –на трасі М10, у напрямку до кордону з Польщею, на відстані 60 км від КПП Краковець. Натомість, згідно із концепцією «E40 Industrial Park» на 27-мукілометрі Житомирської траси (село Колонщина, Київська область) збудують виробничо-складські приміщення класу А, термінали крос-докінгу, офісно-побутові та інфраструктурні об’єкти (готель, станція технічного обслуговування вантажівок тощо), а загальна площа будівель індустріального парку становитиме 200 тис. кв. м. Тобто вибір майданчиків під індустріальні парки провідного девелопера спрямований перш за все на забезпечення логістичних потреб.
А ось у м. Дніпрі пішли дещо іншим шляхом. Ділянка на Слобожанському проспекті під індустріальний парк «Innovation Forpost» обрана як з точки зору розташування, площі, перспективних територій для розвитку, кількості власників, наявності будівель і споруд, демонтажу і рекультивації, так і практичної вигоди для містян Лівобережжя. Адже наразі вони переважно їдуть на роботу на Правий беріг, витрачаючи додатковий час. А індустріальний парк дасть до 5 тисяч нових високотехнологічних робочих місць (із зарплатньою вище ринкової) майже поруч із домівкою. До речі, не будьмо ханжами: від податку на дохід співробітників підприємств в індустріальних парках ніхто не звільняє. Є і плануються різні пільги, але саме податок на фіз.осіб складає 80% місцевих та обласних бюджетів, і за рахунок цих надходжень можна далі будувати дороги та інші інфраструктурні об’єкти. Не варто також забувати про важливий сервісний момент: інвестори, що зайдуть у індустріальний парк «Innovation Forpost», будуть купувати різні послуги у місцевих компаній під час будівництва. А це вже розвиток малого та середнього бізнесу міста. І додаткові надходження податків до бюджету.
У м. Дніпрі стагнуючі виробничі майданчики не реконструювалися дуже давно. Тому індустріальний парк «Innovation Forpost» –флагманський проєкт в підході осучаснення занедбаних промзон, їх соціальної адаптації, створенні автономних кластерів чи вертикально інтегрованих виробничих кластерів. До того ж, заходячи в індустріальний парк, інвестор знижує свій обсяг витрат, бо майданчики на території старих заводів, вже мають підключення до комунікацій.
Підсумовуючи.
На думку економіста Володимира Панченка, щоб з’явилися інвестори, зовнішні або внутрішні, потрібно створювати сприятливі умови для їх стимулювання. Наразі зареєстровано законопроєкт про зміни до закону про індустріальні парки. Там якраз передбачені додаткові пільги: на перші 5 років звільнення від податку на прибуток, від ввізного мита у разі імпорту обладнання до свого виробництва. Це треба робити як центральній, так і місцевій владі. Інакше Україна програє в конкурентній боротьбі з іншими країнами.