Завдяки галасу навколо законопроекту про управління відходами №2207-1д, ми продовжуємо слідкувати за баталіями, які точаться між основними стейкхолдерами при обговоренні статей та правок (а їх кількість зашкалює – на цей час маємо 1589).

Ситуацію коментує Олександр Витвицький, керівник проектів з енергоефективності та екології «Агентства розвитку Дніпра», який безпосередньо бере участь у процесі:

«Практично кожна стаття прийнятого у першому читанні законопроекту №2207-1д у кінцевій редакції буде мати зовсім інший зміст. Дискусії йдуть навколо багатьох статей, починаючи від назви закону, термінології та закінчуючи розподілом повноважень і відповідальності. Наразі найбільш дискусійні питання: «припинення статусу відходів», «права власності та володіння відходами», «розширеної відповідальності виробників», «повноважень та відповідальності місцевих органів та центральних органів влади».
Остаточну версію законопроекту мають показати та винести на широке обговорення вже до кінця цього року. Що буде внесено в зал Верховної Ради за результатами цих обговорень – покаже час…

А нам залишається вірити, що після тривалого обговорення та пошуку компромісу реформи системі управління відходами таки буде надано зелене світло. Адже без цього закону органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання та інвестори не можуть запустити планування та втілення сучасних рішень, моделей в сфері управління відходами, в першу чергу побутовими. А нові регіональні плани поводження з відходами для областей мають отримати законодавче підґрунтя та зрозумілі правила гри».