Управління відходами в Україні є проблемою, оскільки на сьогодні жодне місто не здійснює таке поводження з відходами, яке б відповідало прийнятій ієрархії згідно Європейських директив та передбачало захоронення мінімуму оброблених інертних залишків. На сьогодні в управлінні відходами ми знаходимося на останній сходинці в цій ієрархії і це видалення (переважно захоронення 94-96% всіх побутових відходів). Однак, це одночасно є і великою можливістю для України. Виходячи з загальної кількості генерованих щорічно побутових відходів – близько 10 млн. тонн, для  вирішення питання оброблення цих відходів в Україні за технологією МБО (механіко-біологічної обробки) необхідно залучити близько 1,8 млрд. доларів США з різних джерел. Окупність таких інвестицій складатиме 7-8 років.

Переробивши 10 млн. тонн українські заводи можуть запропонувати ринку близько 2,5 млн. тонн цінних матеріалів (скло, метали, пластик, папір) та близько 4,5 млн. тонн альтернативного палива для потреб цементних заводів та ТЕЦ.

Попит на якісні вторинні матеріали в Україні достатній (на сьогодні присутній навіть імпорт для переробної галузі).

Ємність цементної галузі щодо використання альтернативного палива теж достатня.

2019 року в Україні вироблено близько 9,1 млн. тонн цементу. У виробництві клінкеру енергетична складова, у вигляді вугілля, склала близько 1,5 млн. тонн.  При умові 30% використання альтернативного безпечного відновлюваного палива з відходів (SRF) замість вугілля, потреба в SRF складе близько 750 тис тонн на рік. Цю потребу зможуть задовільнити збудовані перші п’ять пілотних МБО – заводів біля міст-мільйонників загальною потужністю переробки 2,5 млн. тонн в рік (Дніпро, Київ, Одеса, Харків, Львів).  Враховуючи майбутній потенціал потреби в цементі в Україні до 20 млн. тонн та збільшення частки застосування альтернативного палива до 60% (приклад Польщі, де на цементних заводах спалюють близько 1,6 млн. тонн альтернативного палива з відходів) кількість альтернативного палива, яка може бути використана, складе близько 3 млн. тонн на рік. Постачання трьох мільйонів тонн палива забезпечать заводи, збудовані у другу чергу після перших п’яти пілотних проектів.

Покрокову еволюцію ще ніхто не відміняв. Як було сказано вище, Україна зараз на останній сходинці в ієрархії управління відходами. Наступна сходинка – це відновлення, за винятком рециклінгу (у тому числі відновлення з виробленням енергії). Саме впровадження технології МБО відходів та вироблення енергії ми пропонуємо проінвестувати.

Після початкового вирішення проблеми з обробкою ТПВ (твердих побутових відходів) за рахунок використання більш дешевої та інноваційної технології МБО, протягом 10 років буде здійснено перехід до сортування відходів на місцях їх утворення та збільшення частки відходів, яка буде підлягати рециклінгу та проходити підготовку до повторного використання, а це третя та друга сходинки за європейським зразком.

В сумі це призведе до зменшення кількості полігонів в Україні та обсягів захоронення необроблених відходів.

Для довідки

Ієрархія управління відходами – послідовність методів і засобів управління відходами, які забезпечують мінімізацію їх утворення, екологічно безпечне управління та спрямовані на запобігання негативному впливу відходів на стан навколишнього природного середовища та здоров’я людини;

Ієрархія управління відходами впроваджується центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями шляхом:

  • запобігання утворенню відходів;
  • підготовки до повторного використання відходів;
  • рециклінгу;
  • відновлення, за винятком рециклінгу (у тому числі відновлення з виробленням енергії);
  • видалення.