Для того, щоб місту заробляти від 100 тисяч грн в бюджет за один день зйомок, створивши нові робочі міста, здобувати всесвітню славу, залучаючи туристичні потоки, для початку потрібно створити міську кінокомісію на кшталт західних зразків. Про це йшлося під час робочої групи в «Агентстві розвитку Дніпра».

Як зазначив директор агентства – Володимир Панченко, головна мета функціонування кінокомісії – збільшення економічного впливу галузі кіно на місто та весь регіон.

«В рамках роботи нашого туристичного департаменту ми опікуємся цим питанням вже багато місяців, навіть вклали створення кіно комісії в туристичну програму міста, – зізнається він. – Але справжнім поштовхом для більш дієвого просування цієї теми стало спілкування з Джорджем Менделюком, канадським теле- і кінорежисером, продюсером і сценаристом українського походження, який висловив готовність знімати своє нове кіно у м. Дніпрі. Попереду ще великий шлях, але ми готові його пройти. Тим більш, в місті почали з’являтись достойні проекти та команди, які готові реалізовувати та створювати інфраструктуру кіновиробництва».

Практики від кіноіндустрії – продюсер Михайло Кукса та режисер Олег Стахурський – окреслили основні проблеми міста для зйомок кіно та залучення кіно-компаній: закритість дуже перспективних кіно-локацій (занедбані індустріальні зони заводів можна перетворити на знімальні майданчики), відсутність ренталу (структури з оренди апаратури) тощо.

Голова Дніпровського осередку Національної спілки кінематографістів України Валентина Слобода запропонувала провести інвентаризацію всіх можливостей міста та долучитись до створення та промоції «альбому локацій», зауваживши, що у складі кіно-комісії повинні бути люди, які розуміються на кіновиробництві.

До обговорення були також долучені експерти з інших міст. Так, під час онлайн-підключення президент Національної Туристичної Оргнізації України Іван Ліптуга акцентував увагу на необхідності злагодженості дій при створенні кінокомісії на базі неупередженої організації, що в поєднанні з Конвеншн Бюро(відділ організації виставок) та туристичним офісом, дасть синергетичний вплив і зробить м. Дніпро однією з топ-дестинацій України. Директор Kyiv Film Commission Сергій Міранков розповів про досвід Києва, про те як їх кіно-комісія займається промоцією та всебічним сприянням знімальним групам у питаннях отримання дозволів на проведення зйомок у місті.

У свою чергу, керівник Художньої ради при міському голові депутат міської ради Григорій Гельфер підкреслив, що Дніпру потрібно вибудувати свій кіно-стиль, зазначивши, що програма мера Бориса Філатова «Культурна Столиця» готова сприяти та підтримувати проекти, спрямовані на популяризацію міста.

Підсумовуючи круглий стіл, керівниця туристичного напрямку «Агентства розвитку Дніпра» Анна Колєда анонсувала: «Після практичного опрацювання запропонованих порад та вивченого досвіду, ми підготуємо програму на внесення в бюджет на 2020 р. Тож, сподіваємось, Dnipro Film Commission розпочне свою роботу у І-ІІ кварталі 2020-го року. В той же час ми починаємо формувати бази даних по локаціях, професійному людському фонду та вибудовувати нашу кіно-спільноту. Маєте щось запропонувати – долучайтеся!»