Про це дніпровським стартаперам розповіли під час інформаційно-просвітницької конференції «Екосистема інновацій в Дніпрі Monoceros». Чотири лектори і до півсотні слухачів – конференцію, присвячену інноваціям, провели в «Агентстві розвитку Дніпра» – повідомляє з місця події 9 канал.

Дмитро Хорішко, заступник директора «Агентства розвитку Дніпра» з інновацій, розповідає: «Сьогодні здебільшого тут присутні люди, у яких є технічна інновація, бізнес-інновація, ІТ-інновація. Тут є люди похилого віку, які вже роками не можуть впровадити свою інновацію, і для яких ці інструменти є просто подих».

Світлана Олєйнікова, CEO та власниця консалтингової компанії Synergy Development Consulting запевняє: «Мінімум 60% грантових коштів, тобто безповоротних коштів, українськими громадськими організаціями, бізнесом не використовується».

Гранти можна отримати на розвиток і масштабування бізнесу, на консалтинг, обмін досвідом або на тестування ідеї. Вітчизняних і міжнародних конкурсів – неймовірна кількість, потрібно лише знати де шукати.

«Багато з таких конкурсів консолідується на державному порталі openaid.gov.ua, – продовжує Світлана Олєйнікова. – Ви там можете побачити назву програми, а потім погуглити саме ту організацію, яка видає ці гранти. Funding & Tenders Portal – це європейські грантові програми».

Одна з європейських грантових можливостей – програма «Горизонт 2020». Грантодавець у ній – Євросоюз. На конкурс активно подаються кияни. 10% українських заявок врешті здобувають фінансування.

Тетяна Котенко, керівниця національного контактного пункту європейської програми «Горизонт-2020»: «Всі матеріали знаходяться у вільному доступі і на платформі Європейського Союзу, і на нашому сайті НКП».

«Горизонт 2020» розглядає не бізнес-ідеї, а інновації. Програма складається з трьох етапів. Усі заявки необхідно подавати англійською мовою.

«На першу фазу ви маєте сформувати заявку з 10 сторінок, –  каже Тетяна Котенко. –  І фінансування відбувається у співвідношенні 70% на 30%. 70% у розмірі 50 тисяч євро дає ЄС, 30% має забезпечити подавач заявки».

Подати заявку на першу фазу можна до 5 вересня поточного року. Далі Євросоюз фінансуватиме лише другий етап. У ньому можна взяти участь, якщо справа успішна і набирає обертів. Тоді заявка на 30-х сторінках допоможе отримати грант у 2,5 мільйони євро. На реалізацію планів виділяють півтора-два роки. Третя фаза «Горизонту» – вже не про гроші, а про рекламу компанії. На просторах України грантові конкурси – не менш поширені. Один із них з’явився 1 січня і допомагає коштами ще сирим стартапам.

Яна Підлісна, радниця Голови правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи: «Коли ще інвестор не бачить комерційного інтересу, оскільки не проведені ще маркетингові дослідження, немає іще визначення, чи є на ринку ніша, не протестований прототип, а, можливо, його взагалі ще потрібно створити».

Конкурс від Міністерства економрозвитку і Державної інноваційної фінансово-кредитної установи також складається з кількох етапів. Перший дозволяє отримати півмільйона гривень у вигляді послуг. Тобто держава проводить тендер і сплачує переможцю за послуги, які він надасть вашій компанії. Друга фаза передбачає більше фінансування.

«Створюється спільне підприємство, де в статутний капітал Фонд підтримки винаходів Міністерства економрозвитку надає до 2 мільйонів гривень, спільно з інвестором – 50% на 50%, –  роз’яснює Яна Підлісна. – Дається три роки, компанія показує свої результати, залучає наступного інвестора – і ми виходимо з проекту».

У цьогорічному конкурсі вже визначили 11 переможців. Гранти вони отримають не з бюджетних коштів.

«Це кошти цільові, які були акумульовані з державної програми правової системи інтелектуальної власності. Це надання людям розуміння того, що український патент – перший крок до успіху, тому що зараз кожен вважає по-іншому: «А, український патент? Значить все покрали, у мене нічого немає!» – підсумовує Яна Підлісна.

…Так в Україні посилюють довіру до права інтелектуальної власності. Адже грантові кошти не потрібно повертати, а прибуток лишається суто за інвесторами та авторами інновацій.

Переглянути сюжет 9TV-каналу: