Триденний космічний марафон Dnipro Space Weekend, присвячений Міжнародному дню космонавтики та працівника ракетно-космічної галузі, добіг кінця.

«Поміж очевидної мети – дати гарний привід туристам завітати до нашого міста, – розповідає керівниця напрямку туризму «Агентства розвитку Дніпра» та організатор заходу Анна Колєда, – перед нами постало не менш важливіше завдання– нагадати не тільки Україні, але і містянам, що Дніпро – космічна столиця України – в дуже приємний та веселий спосіб: через конкурси для дітей, диспути про наукову фантастику на літературному заході, «космічні» екскурсії, меню в ресторанах та тематичні вечірки».

Офіційні заходи розпочались у п’ятницю, 12 квітня, з нагородження секретарем міськради Олександром Санжарою подяками міського голови Бориса Філатова ветеранів КБ «Південного» разом з молодими вченими – як символ того, що космос Дніпра не лише у минулому, але і в майбутньому покорятиме космос.

І молоде покоління під час Dnipro Space Weekend успішно доводило свою здатність на практиці. Так, 11 класи вирішували глобальні питання під керівництвом співробітників КБ «Південне» та Університету ім. А. Нобеля на Yangel’s Challenge, а деякі завітали до Noosphere Engeniring School – вивчати, як літають дрони та що можна виготовити на 3Д-принтері. Першокласники ж в цей час збирали ракети, поки що з Lego та мріяли, куди вони на них потраплять в рамках конкурсу середніх шкіл «Дніпро на старт!». Так, у Дніпра тепер є 36, саме стільки класів взяли участь, новітніх ракетоносіїв та сформованих команд на Місяць, Сонце, Сатурн та Марс. А щоб підбадьорити інтерес дітей до науки, Ракетодім підготував заняття для переможців конкурсу – школи №28, класу 1-В, на якому вони можливо зможуть зробити справжні ракети.

У суботу, 13 квітня, програма була не менш насиченою: танцювальні колективи Дніпра доводили, що без Дніпра нічого не злітає на масштабному флеш-мобі, в просторі Clever фестиваль Book Space підготував «День космонавтики» – говорили про космос, фантастику, літературу та куштували космічне морозиво.

Впродовж вихідних проходили «космічні» екскурсії Дніпром від учнів та викладачів першої міської школи гідів Дніпра Dnipro city walks – «Народження космічної столиці».

Були розваги й для дорослих. Місто підтримало мейнстрим – всесвітню космічну вечірку Yuri`s Night: самобутні космічні заходи вібулись в Бартоломео, Ракеторобі, барі «Це пі» та «Медісон». Також не обійшлось без «космічних» страв – у «Кедах іскусстововєда» подавали «Улюблений стейк Армстронга (до польоту в космос), «Сендвіч першого в’єтнамського космонавта Бан-мі».

«Попри те, що це був лише перший Dnipro Space Weekend, він видався насиченим, – підсумовує Анна Колєда. – Ми сподіваємось, що наступного року захід стане ще масштабніше, розшириться до фестивалю. Отже бронюйте дати за Дніпром, бо як тут в нас кажут #бездніпранічогонезлітає (саме за цим хештегом ви можете подивитись більше інформації у Фейсбуці)».