Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) від 07.11.2018 №1619 до Реєстру індустріальних (промислових) парків включено індустріальний парк «INNOVATION FORPOST» (площа земельної ділянки 49,5 га, строк функціонування – 45 років). Він став першим у м. Дніпрі, і загалом 35-м в Україні, які включено Реєстру індустріальних парків.  

«Ті, хто лише планує запровадити у своєму регіоні чи місті індустріальні парки, повинні пам’ятати, що робота по запуску індустріального парку доволі довгий, технічно складний, але необхідний, шлях, – каже директор «Агентства розвитку Дніпра» Володимир Панченко. А реєстрація в МЕРТ відкриває офіційну можливість використання широкого спектру інструментів та механізмів фінансової державної підтримки, Насамперед, отримання коштів Державного фонду регіонального розвитку на фінансування проектів створення інфраструктури ІП.  

Для резидентів ІП – це звільнення від сплати ввізного мита при ввезенні обладнання та комплектуючих до нього, матеріалів, що не виробляються в Україні, і ввозяться з метою облаштування ІП; ввезення без сплати ввізного мита устаткування, яке працює на відновлюваних джерелах енергії, енергозберігаючого обладнання і матеріалів, засобів вимірювання, контролю та управління витратами паливно-енергетичних ресурсів, обладнання та матеріалів для виробництва альтернативних видів палива або для виробництва енергії з відновлюваних джерел енергії. 

На місцевому рівні підтримка передбачає: встановлення державними органами і органами місцевого самоврядування мінімальної орендної ставки за оренду земель державної та комунальної власності (від 0,1% до 3% від їх нормативної грошової оцінки), сприяння оформленню всіх дозвільних та інших документів, необхідних для реалізації проектів.  

В решті решт, для громади – це нові робочі місця, за рахунок яких місцевий бюджет отримає збільшення надходжень з відповідних податків; активізація попиту на місцеві роботи і послуги, в тому числі в сфері малого і середнього бізнесу (обслуговування, забезпечення ресурсами і т.п.)».  

«Від ідеї створення до включення до Реєстру пройшло 23 місяці, долучається керівник проекту ІП «INNOVATION FORPOST» Олена Іваницька. – За цей період в наших здобутках 11 рішень сесій Дніпровської міської ради, 38 відведених земельних ділянок, Детальний план території, 6 меморандумів з майбутніми резидентами, презентації на 4 економічних форумах, десятки томів проектної та технічної документації, сотні людей, що включилися до реалізації проекту, тисячі листів і зустрічей». 

Особливістю ІП «INNOVATION FORPOST», йдеться у офіційному повідомлені Мінекономрозвитку, є те, «що він інтегрований у концепцію більшого просторового комплексу, який можна назвати технополісом і який поєднує в собі, крім виробничих об’єктів, об’єкти громадської, офісної, соціальної та житлової забудови». 

За підрахунками, в цілому в індустріальний парк «INNOVATION FORPOST» в м. Дніпрі протягом найближчих 5 років буде залучено 2,7 млрд грн інвестицій та створено 5 тисяч нових високооплачуваних робочих місць.

В цю суму включені будівництво транспортної та інженерної інфраструктури, реконструкція існуючих будівель, будівництво виставкового та концертного комплексів, експериментальних виробництв для бізнес-інкубатору, аерокосмічного кластеру, житлового комплексу, офісного центру, дата-центру. Окрім бізнес-переваг – це зелена зона з великою пешехідною зоною для містян, скейт-парк с роллердромом, дитячий садок, басейн, лікарня, фешен ресторан, IT-школа та електротранспорт, який буде заходити в ІП на бульвар Стіва Джобса і виходити на Слобожанський проспект.

«Всі наші кроки спрямовані на забезпечення сталого економічного розвитку міста Дніпра і зростання добробуту його мешканців» – підсумовує Володимир Панченко.