Символічно, в День Святого Миколая, на базі комунікаційного майданчика «Агентства розвитку Дніпра» відбулась презентація програми муніципального розвитку міста на 2017 – 2021 роки. Містян ознайомили із діяльністю інноваційних програм у м. Дніпрі та планами розвитку відповідних проектів.

Як зазначила в.о. заступника міського голови Яніка Мерило, за останні роки було зроблено перші, але досить вагомі кроки до модернізації Дніпра у різноманітних сферах.

«Коли ми прийшли сюди, місто взагалі не мало жодної електронної бази, все зберігалося на папері. Ми почали вирішувати цю проблему і за два роки значно просунулися. Тож підтримка інноваційних проектів дуже важлива для міста, адже це значно посилить темпи розвитку Дніпра», – зізнається Яніка Мерило.

«Програму розроблено саме з метою популяризації здійснення інноваційної діяльності в нашому місті, створення умов для неї та впровадження результатів, – говорить директор департаменту інноваційного розвитку ДМР Юлія Павлюк, яка презентувала проект «Місто. Ідеї. Інновації: інструменти креативного розвитку Дніпра». – У рамках програми проводитимуть тренінги, семінари, виставки та презентації. Також буде забезпечена інформаційна підтримка. У майбутньому планують створення міського коворкінг-центру, де інноватори зможуть спілкуватися з потенційними інвесторами».

Так, вже наступного року запланували провести три великі заходи інноваційного спрямування. Перший – конкурс InnoDnipro, який триватиме протягом року. Захід допоможе міській владі підтримати інноваторів, які мають стартапи. Найкращі проекти оберуть наприкінці року, а їхні автори отримають фінансову винагороду.

У травні 2018 року планують провести фестиваль Maker Faire Dnipro. На ньому представлять проекти у сферах ІТ, науки та техніки. А наприкінці року у місті відбудеться масштабний «Дніпровський інноваційний форум».

«Наша позиція така, що інноваційні проекти мають бути такими, що не тільки покращують життя громадян, а і є окупними. Це надасть змогу постійно збільшувати бюджет підтримки подібних проектів, що у свою чергу створить певний економічний ефект», –  зазначив директор «Агентства розвитку Дніпра» Володимир Панченко.

Крім того, на презентації також були присутні представники «Платформи міських інновацій». Вони розповіли про свій проект та показали, які етапи проходить ідея перед втіленням.

«Місія платформи – зробити так, щоб стартапи в Україні мали вищий відсоток виживання. Адже сьогодні – це максимум 5%, усі інші просто вмирають. У світі зараз виживає 30% проектів, тобто у шість разів більше, ніж у нас. Тому нам потрібно запроваджувати методологію, щоб зробити проекти більш зрілими, а не фантастичними», – каже засновник та провідний координатор платформи Вікторія Подгорна.

Тепер представники міської ради вирішуватимуть, чи співпрацювати з цим проектом.

«Ми хочемо проаналізувати цю платформу і зрозуміти, що вона може додати до того, що в нас вже є. Будь-яка ініціатива, що об’єднує громадські організації, ІТ-підприємства, стартапи, для нас завжди цікава», – підкреслила Яніка Мерило.