Минуло лише 10 днів, як пройшов історичний круглий стіл «Розвиток індустріально-космічного туризму в м. Дніпрі», та менш тижня – з моменту ухвали під час 27-ої чергової сесії міськради стратегії туристичного потенціалу міста на 2018–2027 роки та Програми активізації туристичного потенціалу на 2018–2020 роки, а плани вже втілюються у життя.

Мало хто вірив в те, що кульмінаційна заява організаторів круглого столу – Університету імені Альфреда Нобеля та «Агентства Розвитку Дніпра» – про можливість відкрити для туристичних груп частину колись засекречених об’єктів, пов’язаних з історією, сьогоденням та майбутнім ракетобудування в Дніпрі – для подальшого включення цих об’єктів в міські, всеукраїнські маршрути, групові та індивідуальні тури для внутрішніх та зовнішніх туристів – знайде своє швидке відтворення. Але сталося саме так: державне підприємство «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова» відкриває двері для туристичних груп!

Поки ще не для всіх. Звісно, специфіка провідного українського підприємства із виробництва ракетно-космічної техніки та технологій оборонного, наукового та народногосподарського призначення, обумовлює дотримання та проходження відвідувачами певних процедур. Але те, що викладений у стратегії туристичного потенціалу міста напрямок «Дніпро інноваційно-космічний» наповнюється ґрунтовним змістом – обнадійливий факт для тих, хто з дитинства хотів доторкнутися до космічної галузі.

«Підписавши наприкінці серпня цього року меморандум про співпрацю з Університетом імені Альфреда Нобеля, ми послідовно долаємо шлях для реального розвитку інноваційного космічного туризму у нашому місті, –  розповідає керівник туристичного напряму «Агентства Розвитку Дніпра» Анна Колєда. – У вересні, долучивши космічний інкубатор SPACE HUB, запровадили новий цікавий туристичний маршрут «Дніпро космічний. Місто, відкрите для прибульців і не тільки», який за цей час зібрав понад 500 відвідувачів. Вже тоді ми розпочали готувати родзинку на майбутнє – і радіємо, що врешті решт, дістали згоди з боку керівництва «Південмашу», за що щиро вдячні. Сьогодні відбувся перший інформаційний тур «Південмашем» для експертів туристичної галузі. Ми особисто пройшли через сито строгих правил: запис за тиждень, пропускний режим (4-х разова перевірка паспорта в ході екскурсії), заборона на фото-, відео-зйомку. Але масштаби побаченого, повірте, вражають. Далі опрацюємо її наповнення. І з нового року, гадаю, розпочнемо запрошувати на оновлений маршрут, який, безумовно, буде цікавим для різних цільових груп. Важлива деталь: індивідуальне відвідування не передбачене: для туристів-одинаків будуть створені «збірні» групи. Тож уважно слідкуйте за нашими анонсами – космос вже чекає на вас!».