Про це домовилися під час conference call з послом України в Бразилії в ході роботи круглого столу в «Агентстві розвитку Дніпра».

Захід, анонсованою темою якого був «Туристичний обмін Дніпро-Україна-Бразилія», через обговорення представниками туристичного бізнесу, ВУЗів Дніпра за участю Почесного консула Федеративної Республіки Бразилія в м. Дніпро Олега Василенко вийшов за початкові рамки. Адже питання потребує комплексного підходу.

«Туристична галузь не може ефективно функціонувати окремо від економіки. Наявність певних стагнаційних процесів на міждержавному рівні вимальовуються в серйозну проблему для кінцевих споживачів – і для операторів ринку, і для мешканців та туристів обох країн, – каже Володимир Панченко, директор «Агентства розвитку Дніпра». – Тож, ми раді, що агентство в змозі внести свій вклад у поліпшення співпраці між Бразилією та Україною, разом з Дніпром».

А проблеми є. Та ж міжурядова комісія, яка повинна проходити раз в два роки, останній раз відбулась в 2013 році.

«200 мільйонна країна явно недооцінена українськими бізнесменами, – визнав під час прямого Skype-зв’язку Посол України в Бразилії Ростислав Троненко, перебуваючи на іншому континенті. – Хоча експорт інсуліну, безшовних труб та іншої продукції дуже успішний, що свідчить про певний ренесанс економічних стосунків. З іншого боку, Бразилія готова направляти до 3000 студентів в Україну на навчання (наприклад, в м. Дніпрі зараз навчаються лише 29 бразильських студентів). А це важливий експорт освітніх послуг. Ми готові розміщувати інформацію про українську освіту, туризм на ресурсах посольства, діаспори та в найближчому майбутньому на інтернет платформі Україна-Бразилія». 

Почесний консул Федеративної Республіки Бразилія в м. Дніпро Олег Василенко розповів, що у квітні 2018 року вже запланована поїздка делегатів з Дніпра до Бразилії в рамках міжнародної науково-освітньої конференції. Існує домовленість про залучення 5-ти дніпровських вишів: «Українська освіта котирується на міжнародному ринку. Якщо брати співвідношення ціна-якість, то наші університети досить конкурентоздатні. Студенти Азії, Африки і Латинської Америки зацікавлені отримати у нас освіту». До складу делегації обов’язково повинні ввійти і представники туристичного бізнесу. Тож потрібні інвестори.

«На жаль, турпотоку як з України до Бразилії, так і з Бразилії в Україну практично відсутній», – поділився представник бразильського туристичного офісу Сержіо Жозе Масюри. Попри те, що за офіційними даними, у Бразилії мешкає одна з найчисельніших українських діаспор, а той же штат Парана навіть називають «бразильською Україною» через найвищу концентрацію громадян Бразилії українського походження. «Раніше, коли ми щорічно привозили делегацію діаспорян ми не включали дніпровський регіон, бо не мали інформації,– визнає  Сержіо, – зараз ми, звісно, зробимо новий привабливий туристичний продукт». 

Про кроки щодо активізації туристичного потенціалу м. Дніпро на найближчі 2018-2020 роки розповіла керівник туристичного напрямку «Агентства розвитку Дніпра» Анна Колєда. Програма містить 5 туристичних концептів, серед яких – «Міський туризм», «Дніпро на Дніпрі», «Дніпро інноваційно-космічний», «Дніпро індустріальний» та «Дніпро MICE».

Як раз в аерокосмічній галузі тісну співпрацю між Україною та Бразилією вдалось налагодити в минулому році, є серйозні просування в оборонній промисловості.

«Ми бачимо, наскільки бразильці цікавляться співпрацею з Україною, – підсумував conference call Володимир Панченко. – Як агентство, ми вибудовуємо ці мости співпраці. Адже, як визначає мер Дніпра Борис Філатов, використання будь-якої можливості для того, щоб привернути увагу бізнесменів інших країн до нашого міста – це завдання кожного чиновника і депутата. Якщо починаємо з туризму і переходимо до інших сфер – це добре, якщо бізнес-контакти сприяють пожвавленню туристичного обміну – треба рухатись у цьому напрямку. А експорт освітніх послуг взагалі повинен бути серед пріоритетів».