В цьому за останні два місяці переконалися вже понад 500 відвідувачів інноваційного туристичного маршруту.

Запровадження маршруту стало можливим завдяки поєднанню зусиль «Агентства розвитку Дніпра», Університету імені Альфреда Нобеля та космічного інкубатору SPACE HUB.

Більш ніж 14 кілометрів – і це тільки автобусний етап! – поєднали 5 опорних пунктів в одну неймовірну космічну подорож: з Набережної Січеславської від Планети Альфреда Нобеля – до Парку ракет – далі до Національного центру аерокосмічної освіти молоді імені О.М. Макарова (екскурсія музеєм та майстер-клас у космічній лабораторії), далі – до Планетарію (зоряний фільм) – на Фестивальний причал до Шару Космічних Мрій – і знову до Університету імені Альфреда Нобеля.

«Три години, які триває маршрут, здатні не лише перевернути уявлення про місто Дніпро, як туристичну космічну Мекку, а й втілити чиїсь космічні мрії у життя, – каже керівник туристичного напрямку «Агентства розвитку Дніпра» Анна Колєда. – Хочете стати свідком чи навіть учасником запуску моделі ракети? Або посидіти в кріслі пілота? Будь ласка, в аерокосмічному центрі можливо і не таке! Побачити справжні ракети і космічні супутники, дізнатися про особливості роботи конструкторів і космонавтів, відкрити таємниці далекого і незвіданого, але такого прекрасного зоряного неба під час космічного сеансу в Планетарії – кожен відвідувач обирає космічну мету на свій смак».

«За той час, який сплинув від першої безкоштовної космічної екскурсії, 30 серпня, пройшло ще 20, а кількість відвідувачів сягнула понад 500 людей, – ділиться засновник космічного інкубатору SPACE HUB Максим Ткаченко. Серед них були і школярі, і студенти, і батьки з дітьми, містяни і гості Дніпра. Навіть пенсіонери і ті забажали створити для них окрему групу, лише б на власні очі побачити та почути усю програму, бо добре пам’ятають ті часи, коли місто було цілком закритим для вільного доступу, не говорячи вже про документи та цікаві факти «про космос» із грифом «секретно». Все це свідчить про неабияку зацікавленість. Зізнаюся чесно, моя велика мрія – створення в м. Дніпро Космічної долини. Нехай Силіконова долина в Америці займається земними проектами, а ми націлюємось на галактичні. До речі, відповідний меморандум щодо створення космічного кластеру між «Агентством розвитку Дніпра» та ГО «Космічна долина» було нещодавно підписано під час фестивалю науки, техніки і сучасних технологій Interpipe TechFest. Надійною платформою космічного кластеру стане індустріальний парк, проект створення якого на Слобожанському проспекті впроваджує саме «Агентство розвитку Дніпра». 

«Наша лабораторія індустріально- космічного туризму ретельно опрацьовує перший практичний досвід, який щотижня бачимо на маршруті. Ми не просто даємо старт кожній екскурсії і спілкуємося з тими, хто реально зацікавлений пройти новим маршрутом, говорить Світлана Кожушко, завідувач кафедри міжнародного туризму і мовної підготовки Університету імені Альфреда Нобеля. – Ми бачимо можливості розвитку маршруту, подальшого розширення партнерства з КБ Південне, Ноосферою. Треба ще долучити до нашої творчої лабораторії і туристичні агенції, які виведуть на космічну орбіту «інтернаціональні екіпажі». Попереду – розробка відповідних і привабливих для гостей космічних страв і сувенірів». 

Вже найближчим часом космічний маршрут допрацюють. Ряд туристичних центрів Дніпра вже висловили побажання ввести його до своїх програм (на комерційних засадах). В планах організаторів – проведення й інших космічних заходів.

За словами Анни Коляди, розробляється низка вечірок на космічну тему: «Тому, що ми хочемо, щоб космос жив, а не просто був абстрактним поняттям з минулого».