Про це були досягнуті домовленості під час робочої поїздки дніпровської делегації до Туреччини, про підсумки якої представники «Агентства розвитку Дніпра» доповіли громадськості на прес-конференції в медіа-центрі Інформатор.

Три дні візиту умістили в себе 8 зустрічей з представниками бізнес-спільноти Туреччини у сфері створення та адміністрування індустріальних парків, вивчення найкращого досвіду їх утворення, управління та сприяння залучення додаткових інвестицій у м. Дніпро. Дніпровську делегацію приймали Промислова палата м. Стамбул, Українсько-турецька ділова рада (складова частина Ради зі зовнішньоекономічних відносин – DEIK), Торгово-промислова палата регіону Коджелі. Дніпряни ознайомилися с досвідом розбудови Технологічного парку ТЮБІТАК та Індустріальних парків КОСБАШ та Гебзе Гюзеллер. Своєю практикою впровадження інструментів регіонального розвитку з «Агентством розвитку Дніпра» поділилися в Агентстві розвитку МАРКА регіону Коджелі та Національному агентстві сприяння інвестиціям ISPAT. Міську адміністрацію регіону Коджелі, чий ВВП, до речі, дорівнює 16% ВВП Туреччини, зацікавив не лише масштабний проект, яким агентство опікується у м. Дніпро, а ще й питання сприяння з боку влади та держави.

Як зазначив, Володимир Панченко, директор «Агентства розвитку Дніпра», «Очільник міста Борис Філатов цілком підтримав нашу робочу поїздку з питань розвитку співпраці з Турецькою Республікою у сфері індустріальних парків, бо створення нових робочих місць, залучення інвестицій у наше місто для його розбудови, вважає одним з пріоритетних завдань. І в цьому погляди адміністрації регіону Коджелі співпадають. Ми навіть досягли домовленості щодо підготовки підписання договору про міста-побратими між Коджелі та Дніпром, та обміну делегаціями на рівні мерів».

«Загалом, треба визнати, що Туреччина активно використовує технологічні та індустріальні парки у якості основних інструментів сприяння зростанню економіки та регіонального розвитку, створенню нових робочих місць у виробничому та сервісному секторі та інноваційно-технологічної модернізації продуктивних сил краіни, – каже Володимир Панченко. – Так, на цей час у Турецькій Республіці функціонують 307 індустріальних парків та 64 технологічні парки, які вносять істотний вклад у зростання ВВП Туреччини, що в середньому за останні 14 років (з 2003 по 2016) склав 5,6% на рік. Великою мірою завдяки таким заходам та активному державному сприянню розвитку бізнесу за цей самий період було залучено 165 млрд. дол. США прямих іноземних інвестицій, кількість іноземних компаній, що працюють у Туреччині, зросла до 52 тисяч (у 10 разів), істотно покращилися обсяги та структура доходів населення, утворився потужний «середній клас», що зараз складає більше половини населення країни».

«Впродовж вересня-листопада, – долучається до розмови Олексій Самовалов, заступник директора «Агентства розвитку Дніпра» з питань інвестицій, – у Дніпрі відбудуться три заходи за участю турецької сторони. Восени ми будемо приймати гостей, які на власні очі побачать проекти, що можна підтримати. Ми готуємо до підписання відповідні меморандуми про співпрацю, зокрема, у сфері залучення інвестицій у місто Дніпро та розвитку експорту, щодо обміну досвідом впровадження інструментів і стимулів для залучення інвестицій в національну економіку. досягнуто домовленості щодо співпраці у сфері залучення до участі компаній у індустріальному парку м. Дніпро у якості інвесторів та оператора, а також у сфері обміну досвідом розбудови та розвитку технопарку. Турецька сторона висловила зацікавленість у розгляді проектів будівництва канатної дороги, аеропорту, впровадженні комплексних рішень щодо очищення стічних вод (регулювання, очистка стоків, очистка ріки Дніпро, гідроспоруди, поглиблення дна ріки). Турецькі організації також цікавить передача досвіду впровадження інструментів регіонального розвитку (GIS-карта, CRM-система, інвестиційний портал, дослідження у сфері регіональної смарт-спеціалізації)». 

«Пошук зовнішніх інвесторів і операторів – надважлива складова в наповненні індустріального парку, – каже Олена Іваницька, менеджер проекту «Індустріальний парк». – Але це – лише одна складова стратегії. Не менш важливим для нас є створення сприятливих умов в індустріальному парку і для внутрішнього інвестора. На них очікують преференції у вигляді централізованого оформлення земельних ділянок, підключення до інженерних мереж, що скорочує початок виробництва щонайменше на півтора року. А нашій ІТ-спільноті у разі ефективної підготовки можна запропонувати десятки тисяч квадратних метрів сучасних офісних приміщень, дослідницькі лабораторії, експериментальні виробництва і комплексне обслуговування».

Повне відео прес-конференції можна подивитися за посиланням:
https://www.facebook.com/DniproDevelopmentAgency/videos/848294025346063/