Подробицями про масштабний проект ділиться співробітник «Агентства розвитку Дніпра», менеджер проекту «Індустріальний парк» Олена Іваницька.

«19 липня на 23-й черговій сесії міської ради VII скликання дніпровські депутати абсолютною більшістю голосів схвалили рішення про розроблення Детального плану території в районі Слобожанського проспекту. Згідно з рішенням фінансування робіт з проектування має проводиться за рахунок коштів КП «Агентство розвитку Дніпра», яке від початку опікується цим проектом, – розповідає Олена Іваницька. Це містобудівна робота, яка розглядатиме, як може освоюватися ця територія на найближчі роки. Мається на увазі, що за результатами Детального плану будуть внесені зміни в Генеральний план міста, і тоді вже ми будемо чітко розуміти, на яких територіях що буде розміщуватися. Тобто майданчик буде поділено на земельні ділянки, де можна побудувати промислові потужності, а де – громадську і житлову забудову. Вся територія проектування – це не тільки та, яка належить ПАТ «ІНТЕРПАЙП НТЗ», там є і інші земельні ділянки. Зараз ми ведемо роботу з ПАТ «ІНТЕРПАЙП НТЗ» щодо передачі частки їх територій на баланс міста.

Трохи скажу про індустріальні парки. У Туреччині зараз понад 200 індустріальних парків і, завдяки багато в чому саме їм, держава змогла повністю розрахуватися з боргами МВФ. Ми вивчаємо досвід розвитку таких парків в різних країнах. В Україні існує закон «Про індустріальні парки», прийнятий в 2013 році. Там передбачаються певні преференції для резидентів таких парків – зменшення орендної ставки, зменшення митних зборів, зменшення податків для IT-компаній, скасування внеску у розвиток інфраструктури міста. Уже цей ряд переваг на таких територіях створює інтерес для інвесторів. До того ж місто як ініціатор створення індустріального парку може ще додавати додаткові пільги зі свого боку (наприклад, в темі місцевих податків).

Створення індустріального парку в Дніпрі ведеться за кількома напрямками. По-перше, розробляється концепція – визначаються наповнення, профіль виробництв індустріального парку, вірогідні партнери і інвестори. Друге – юридичний супровід. Це питання, що пов’язані з нерухомістю, земельними ділянками, визначенням розпорядників і балансоутримувачів. Третє – проектування. Зараз вже виконані передпроектні пропозиції, які отримали позитивну оцінку містобудівної ради Дніпра. Один з трьох варіантів, які були запропоновані, був схвалений. Саме за ним відтепер буде виконуватися Детальний план території. Цією роботою буде визначено, як буде проходити інфраструктура, дороги, будуть прораховані потужності (вода, електрика, газ) для роботи парку. Крім цього, ця робота остаточно визначить території, на яких розмістяться житловий комплекс, виставковий центр і станція канатної дороги. Тобто це ті об’єкти, які ми підготуємо як окремі інвестпроекти.

Інфраструктуру цієї території будуватимуть не тільки за рахунок міста. Оскільки ми готуємо наш парк з реєстрацією в Кабміні, то така реєстрація передбачає кошти в державному бюджеті на розвиток індустріальних парків. Ми розраховуємо, що державні інвестиції будуть більші, ніж ті, що ми отримаємо від міста. Перша стадія запуску індустріального парку – будівництво інфраструктури – буде виконана за рахунок цих бюджетів, а виробничі потужності ми будемо пропонувати іноземним і місцевим інвесторам. Впевнена, наші умови їх зацікавлять. Щодо житлової і громадської забудови – санітарна зона з 2012 року, коли було закрито мартенівський цех, зменшилася, і це дозволяє будувати житловий комплекс. Впевнена, що територія, яка виходить на Слобожанський проспект може використовуватися під таку забудову – прекрасна транспортна артерія і відстань до центру всього 5 км. За попередніми розрахунками такий житловий комплекс зможе вмістити близько 7 тис. мешканців. Для порівняння – в індустріальному парку планується створити орієнтовно до 5 тис. робочих місць.

Ми розраховуємо, що у самому індустріальному парку розмістяться виробництва по збірці електроніки, приладобудування, певні галузі будівельної індустрії. Ми не виключаємо, що можуть виникнути цілі кластери супутнього виробництва для чорної металургії, машинобудування. Не менш цікаві і напрямки у створенні агророботів, використанні біо- та ІТ-технологій у виробництві. Але зараз, на стадії розроблення концепції, ми звернемося до турецьких партнерів для підготовки глобального розуміння – буде у нашого парку чітка спрямованість виробництва або це будуть кілька окремих кластерів.

Є, на жаль, і негативний досвід діяльності українських індустріальних парків – всі випадки пов’язані з цільовим призначенням землі, на яких розміщується парк. Всі парки, які заплановані за містами, знаходяться, як правило, на землях сільськогосподарського призначення. У Кременчуці через це не запрацював індустріальний парк. Аналогічні проблеми і у львівського індустріального парку «Рясне-2». Ми це врахували і заздалегідь планували індустріальний парк на землях промисловості. Додаткова позитивна опція – один власник – ПАТ «ІНТЕРПАЙП НТЗ». Сам завод не планує розширювати свої потужності і йому не не особливо вигідно утримувати такі величезні території в плані сплати орендної плати. Самі земельні ділянки в задовільному стані, навіть не зважаючи на те, що деякі об’єкти доведеться демонтувати. Взагалі там розміщується десятки об’єктів нерухомості – виробничі, офісні, інфраструктурні.

Впевнена, що цей проект не викликає ніяких розбіжностей. Якщо ми виконаємо все згідно нашого календарного плану, то вже навесні 2018 роки ми завершимо роботи з проектування і почнемо будівництво інфраструктури. Паралельно може бути розпочата реконструкція об’єктів, які визнають придатними до експлуатації. Восени 2018 роки ми обов’язково стартуємо першими об’єктами в індустріальному парку. Проект розрахований на реалізацію до 2021 року. Ми поступово наповнимо індустріальний парк інвесторами, побудуємо бізнес-інкубатор з орієнтовною площею до 9 тис. м2.

Так, наші цілі амбітні та масштабні, але цілком досяжні».