Це стане реальним та потужним кроком до фінансової та господарської децентралізації, та модернізації економіки міста, вважає Володимир Панченко, директор «Агентства розвитку Дніпра», яке розробило і втілює стратегію створення індустріального парку.

За словами Володимира Панченка, «Індустріальні парки – це один з дієвих ключових інструментів економічного розвитку, вони можуть допомогти місцевим територіальним громадам створити робочі місця, залучити інвестиції та наповнити бюджет. Саме через брак інноваційних робочих місць з України виїжджають кваліфікованих фахівці, внаслідок чого країна втрачає сотні мільйонів доларів щорічно. Відкриття індустріальних парків може зменшити відтік висококваліфікованих фахівців за кордон та допоможе їм реалізувати себе в Україні. Такі утворення – це не тільки території або побудовані об’єкти промислового призначення, це, насамперед, умови для створення експортно-орієнтованого бізнесу, бізнес- інкубації».

«Станом на сьогодні «Агентством розвитку Дніпра» вже розроблено стратегію створення індустріального парку, – долучається до розмови Олена Іваницька, менеджер проекту «Індустріальний парк». – Був проведений аналіз 8 міських територій, що могли би задовольнити вимогам Закону України щодо індустріальних парків і одночасно мали би оптимальне співвідношення у питаннях локації, перспектив розвитку і рівня складності дотримання погоджувальних процедур. Використовуючи досвід іноземних та вже заснованих в Україні вісімнадцяти індустріальних парків, слід зазначити, що питання локації – один із головних наріжних каменів у майбутньому успішному функціонуванні індустріального парку. Пріоритетною територією визнано земельну ділянку на Слобожанському проспекті. Це класична ситуація Brownfield, коли землі, що вже були призначені під промисловість і вичерпали свій ресурс, потребують модернізації. Зменшення санітарно-захисних зон після зміни ПАТ «ІНТЕРПАЙП НТЗ» мартенівського виробництва на електросталеплавильне в 2012 р. і зменшення шкідливих викидів в атмосферу в 2,5 рази надають можливість нового освоєння цієї території».

«Стратегія створення індустріального парку в Дніпрі враховує, що майбутній парк – середній комплекс міського типу, – каже Володимир Панченко. – Тому парк орієнтований на розвиток та впровадження прогресивних розробок у сфері інформаційно- комунікаційних та біотехнологій, приладобудування, електроніки, енергозбереження та використання джерел альтернативної енергії».

«Агентство розвитку Дніпра» здійснює проектний супровід та наразі проводить презентації в рамках пошуку іноземних і вітчизняних партнерів та інвесторів.