Про це наголосив директор «Агентства розвитку Дніпра» Володимир Панченко під час прес-конференції з дискусійної теми «Україна – феодальна країна? Хто має право позбавити українців українського громадянства?», яка відбулась напередодні в «Українському кризовому медіа-центрі» за участю широкого кола експертів Global Ukrainians.

Поштовхом для обговорення став поданий 13 березня 2017 р. Президентом України Петром Порошенком до Верховної Ради законопроект про ‎внесення змін до закону України про громадянство, який пропонує позбавити українського громадянства осіб, що мають громадянство іншої країни, визначаючи цей законопроект як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою України. Адже цей законопроект стосується великої маси закордонних українців, української діаспори, яка надає безпрецедентну допомогу Україні у напрямку просування інтересів держави у світі, або щодо залучення інтелектуальних та фінансових ресурсів задля реформування та розвитку рідної держави.

Але здивування у колег, учасників прес-конференції з україно-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень імені Голди Меїр, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Українського католицького університету, Асоціації Професійний Уряд (PGA), викликали не лише статті законопроекту, але і те, що він внесений без будь-якого експертного обговорення.

За словами Володимира Панченко, можливість вирішення тих проблем, які призвели до такого законопроекту, полягає у більш прозорих відомостях про громадянство чиновників, урахуванні особливостей призначення осіб до Кабміну та інших органів влади. Крім того, більш важливим є створення сприятливих передумов для інтеграції тої молоді, яка виїхала на навчання закордон, а не змушувати їх відмовлятися від українського громадянства та повернення на Батьківщину в перспективі.

Вже маючи досвід плідної співпраці «Агентства розвитку Дніпра» з українською діаспорою у напрямку проведення у серпні цього року у Дніпрі за підтримки мера Бориса Філатова міжнародного Форуму української молоді діаспори, Володимир Панченко запропонував співдоповідачам створити групу проактивних українських лідерів-експатів, які б були ефективними некорупційними держслужбовцями та адвокатами просування украінського експорту. А питання, пов’язані з подвійним громадянством та захистом прав закордонних українців, наразі потребують негайного національного публічного обговорення.