Першочергова мета форуму — дати меседжі, які будуть формувати думку і дію світових лідерів як в бізнесі, так і в управлінні державою, на наступний рік. 2016 рік – це була ейфорія від початку четвертої промислової революції, У 2017 році це лише одна з панелей.
Натомість у двох блоках відкрито говориться про крах глобалізму і капіталізму у нинішньому вигляді. У 80-ті роки на хвилі перемоги у Холодній війні розвинуті країни відкрили для себе соціалістичний світ, прогавивши розвиток Китаю і частково Індії. За останні 30 років Китай зумів перехопити ініціативу, і в Давосі уже говорять про «азійське сторіччя». Західному світу треба думати, як вже працювати з цими наслідками.
На відміну від домінуючої на Заході нині політики протекціонізму, Китай, як не дивно, буде потужно підтримувати ідеологію відкритої економіки. Він тепер сильніший і дешевший, просуває свої продукти. Відтак йому треба ринки Америки і Європи. Ми побачимо в наступні роки Індію, Індонезію, вони будуть перехоплювати ініціативу і формувати порядок денний для світу.
Давос формує ідеологічний порядок денний. Фукуяма, наприклад, визнає свої провини. Скоро буде посипати голову золою за те, що описав кінець історії, мовляв, тепер вже не треба напрягатися, бо західний світ переміг комунізм. Останній був жахливим, небезпечним, але коли перемогли його, відкрили ящик Пандори. Китай розвинувся за ці 30 років, тепер не знають, що з цим робити.

Володимир ПАНЧЕНКО, директор Агентства розвитку Дніпра

Джерело – Щоденна всеукраїнська газета «День»