На цьому наголосила під час виступу на 2-й конференції «Індустрія 4.0 в промисловості» Олена Іваницька, керівник проекту «Агентства розвитку Дніпра» «Індустріальний парк «INNOVATION FORPOST».

«Створення в Дніпрі таких точок зростання, як індустріальні парки, приверне в місто мільярдні інвестиції та забезпечить роботою тисячі дніпрян, – каже Олена Іваницька. – Лише в наш індустріальний парк «INNOVATION FORPOST» буде залучено 2,7 млрд. грн. інвестицій; буде створено 5 тисяч нових високооплачуваних робочих місць. В цю суму включені будівництво транспортної та інженерної інфраструктури, реконструкція існуючих будівель, будівництво виставкового та концертного комплексів, експериментальних виробництв для бізнес-інкубатору, житлового комплексу, дитсадку, бульвару, IT-зони, офісного центру і, власне, низка виробничих підприємств 4 та 5 класу небезпеки (тобто ті, які мають зону забруднення не більше 50 м). 9,93% від цієї суми планується залучити з міського бюджету, 9,45% – з державного, інше фінансування – за рахунок коштів інвесторів та керуючої компанії. Одним з джерел фінансування виступають гранти. «Агентство розвитку Дніпра» вже для цього проекту виграло 2 гранти європейської підтримки на загальну суму 22 млн. грн. А якщо врахувати той факт, що перед тим, як ми обрали локацію на Слобожанському проспекті, ми провели аналіз ще 8 таких промислових майданчиків у нашому місті, перспективи економічного зростання міста – більш, ніж привабливі. Ми навіть готові провести справжнє велике роуд-шоу, був би більший попит на індустріальні зони в Дніпрі (для цього треба презентувати проекти світові) та існуюче законодавство в Україні відповідало б очікуванням зовнішніх інвесторів. Наприклад, у нас є запит від асоціації індустріальних парків Туреччини. Але перш ніж інвестувати в інфраструктуру індустріального парку і залучати інвесторів з Туреччини, вони хочуть, щоб в Україні прийняли ряд законів для розвитку бізнесу: додаткові пільги на податок і прибуток, ПДВ. Взагалі-то, у світі практика оподаткування інвестицій – це моветон. Ось саме чому зараз потрібно приймати у другому читанні законопроекти 2554 і 2555 – про скасування податку на прибуток, і про відтермінування ПДВ на 60 місяців. Ми ж не хочемо, щоб у нас були нещасливі інвестори? Мер Борис Філатов завжди говорить, що якщо буде справжній інвестор з бажанням вкладати й створювати робочі місця, то він за таким паном носитиме портфельчик. В певному розумінні, в такій підтримці та заохочуванні інвесторів вкладати кошти в м. Дніпро і полягає наша функція, як проектно-інвестиційного офісу мера. 

Паралельно ми рухаємось в напрямку кластеризації економіки міста, активуючи процеси створення кластерів у Дніпрі – IT, аерокосмічний, космічний та інші. І це не дивно, адже галузеві кластери, які вважаються локомотивами економічного зростання, давно виправдали себе в економічно розвинених країнах світу (Австрія – 30, Франція – 96, США – 152, Італія – 260). Кластерний підхід в економіці дозволяє максимально посилювати сильні сторони розвитку певної галузі в місті/регіоні/державі, в той же час максимально мінімізуючи стримуючі фактори розвитку. Треба розуміти, що інновації – ключовий компонент кластеру. І такі унікальні конкурентні переваги розвиваються не на державному рівні, а на рівні локального бізнесу, що працює в конкретному регіоні. Тому, основними складовими ефективної моделі кластеризації є: кластерна ініціатива на рівні локального бізнесу, активна участь центру науки (університетів або іншої наукової та кадрової бази в регіоні), а також реальна підтримка з боку місцевої влади. А така підтримка є».