Головною метою візиту Дена Кінкейда до м. Дніпро став обмін кращими практиками з активізації міст в США, відвідання «Індустріального парку «INNOVATION FORPOST» на Слобожанському проспекті, інвестиційному проекті, який впроваджує КП «Агентство розвитку Дніпра» Дніпровської міської ради, та напрацювання шляхів, спрямованих на відродження промислових районів м. Дніпро.

Ден Кінкейд – візіонер зі світовим ім’ям, архітектор, один з керівників національної містопланувальної компанії Smith Group JJR’s. Його двадцятирічна кар’єра містить трансформаційні проекти для Університету штату Мічиган і міста Детройта, а також дизайн міських районів у Європі та Китаї.

«У свій час Америка зіткнулась зі схожими для України проблемами, – зазначив під час прес-конференції «Від Іржавого пояса США до золотого кола міста Дніпра: шлях переходу від старої економіки Дніпра до Індустрії 4.0» Володимир Панченко, директор «Агентства розвитку Дніпра». – Після настання постіндустріальної епохи важка промисловість США прийшла в занепад. Але ж Їх Іржавий пояс (частина Середнього Заходу та східного узбережжя США, в якому від початку промислової революції і до 1970-х років були зосереджені сталеливарне виробництво та інші галузі американської важкої промисловості) мав всі шанси виграти від переходу до виробництва сучасних паливних елементів й до інших високотехнологічних виробництв на основі нанотехнологій, біотехнологій, інформаційних технологій. Ми ж бачимо вихід в переосмисленні наших постіндустріальних просторів, як спосіб відновлення існуючої та розвиток інженерно-транспортної, логістичної та ринкової інфраструктури міста разом з залученням інвестицій. Так, лише в індустріальний парк «INNOVATION FORPOST» у Дніпрі буде залучено 2,7 млрд. грн. інвестицій. Це не лише фінанси, але й створення нових виробничих потужностей з використанням інноваційних, енергозберігаючих та екологічно чистих технологій, нові робочі місця з конкурентною зарплатою, збільшення податкових надходжень до місцевого та Державного бюджету України, підвищення інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності міста Дніпро». 

Ден Кінкейд пройшовся індустріальним парком «INNOVATION FORPOST» та поділився враженням: «Я по собі знаю, що проекти таких масштабів, впроваджуються не за один рік. І хоча ще не бачу споруд, але закладений підхід у зонуванні території є правильним: окремо територія промислових підприємств 5-го і 4-го класу небезпеки, озеленена територія обмеженого користування, територія громадської забудови, вулиць та майданів, багатоповерхової забудови. Ваш парк містить навіть територію під будівництво тестового майданчика Hyperloop! При таких наявних амбіціях припускаю, що маєте не лише один проект з ревіталізації індустріальних зон м. Дніпро?».

На запитання Дена Кінкейда миттєво відреагував Володимир Панченко: «Саме так. Перед тим, як ми обрали локацію, ми провели аналіз ще 8 таких промислових майданчиків. Тож, вважаю, ваші поради-візії, які поєднують інтуїтивний творчий підхід та аналітичні методи з метою отримання перетворюючих наслідків для міста, будуть доречні».

А вже увечері в офісі «Агентства розвитку Дніпра» пройде стратегічна сесія «Ревіталізація індустріальних зон м. Дніпро» – мозковий штурм та обговорення ревіталізації («повернення до життя») індустріальних зон м. Дніпра за участю Дена Кінкейда, головного архітектора міста Дмитра Волика, керівників профільних департаментів мерії, архітекторів, урбаністів, представників бізнесу, істориків.

Наступного ж дня, 5-го червня, у ревіталізованому публічному просторі СЦЕНА:STAGE (пл. Шевченко, 1 (парк ім. Т.Г. Шевченко) відбудеться відкрите інтерв’ю-діалог Дена Кінкейда з широким колом креативної громадськості.

Ознайомитись з презентацією проекту «Індустріальний парк «INNOVATION FORPOST» можна за посиланням: http://dda.dp.ua/wp-content/uploads/2018/05/17.05.18-IP.pdf