«INDUSTRIAL FORPOST» – індустріальний парк на Слобожанському проспекті в м. Дніпрі – став головною темою відразу двох заходів під час першого Форуму двостороннього українсько-турецького ділового співробітництва / Ukraine-Turkey business forum Dnipro-2017, який відбувся в офісі Агентства розвитку Дніпра 30 листопада 2017 року. Йому була присвячена як панельна дискусія так і робоча B2B-зустріч профільних фахівців, серед яких – генеральний секретар Асоціації промислових зон Туреччини Серкан Ата, директор з розвитку індустріального парку GOSB (Туреччина) Ніда Ділек, співорганізатор турецького парку в рамках вільної економічної зони в Татарстані Айхан Акбаба, турецькі та українські бізнесмени.

Чи справдилися очікування організаторів, яких питань торкнулись під час спілкування та про що домовились – запитуємо керівника проекту «Індустріальний парк» Олену Іваницьку.

– Пані Олено, активно впроваджуючи в останні місяці проект, розкажіть, що саме приготувало Агентство розвитку Дніпра турецькій стороні?

– Напередодні старту форуму ми разом оглянули територію майбутнього індустріального парку (далі – ІП). Ми не лише демонструємо ділянку на Слобожанському проспекті, а презентуємо стратегію і запрошуємо в майбутній парк в якості як керуючої компанії, так і учасників або консультантів по втіленню проекту. Також такі кроки важливі для подальшого розповсюдження інформації про наш ІП серед інших потенційних турецьких інвесторів, які не приїхали але спостерігають за процесом становлення ІП.

 – І що турецька сторона очікує отримати в Дніпрі?

–  В Туреччині вже існує 318 різного типу зон з потужними преференційними режимами для розвитку промислових підприємств. В 2017 році було прийнято закон про дозвіл на створення дзеркальних парків за межами країни кожним таким утворенням, а також, і це головне, завдання – розбудувати цю модель в 5 країнах. В Україні місто Дніпро і наш парк – перша точка дотику для втілення цієї програми.

Турецькі партнери також сподіваються, що найближчим часом буде укладений договір про зону вільної торгівлі між нашими країнами. Вони цікавляться агробізнесами, виробництвом пелет, обробкою деревини, а також легкою промисловістю і металообробкою. Наші проекти, що будуть втілюватися в процесі наповнення індустріального парку – індустріальна зона, виставковий центр, бізнес-інкубатор, сучасний кампус – уважно аналізують, з’ясовують умови інвестування – тарифи, оренда, пільги для учасників ІП і тому подібне.

 – А які інструменти підтримки індустріальних парків існують в Україні?

– Відповідно до закону «Про ІП» надаються наступні пільги – звільнення від спільного фінансування розвитку муніципальної інфраструктури у разі будівництва об’єкта в індустріальному парку (10-15% від орієнтовної вартості об’єкта або 175-263 тис. дол. США що бізнесмен зможе заощадити на 1 га промислової зони); надання безвідсоткових кредитів та спеціальне на безповоротній основі фінансування виробничих парків у діючих компаніях. Відповідно до Митного, Податкового та Бюджетного кодексів можна розраховувати на звільнення від сплати імпортних мит на компоненти, обладнання та прилади, що не виробляються в Україні для управляючих компаній – для будівництва промислових парків, а для учасників промислових парків – для здійснення господарської діяльності в промислових парках; отримання коштів Державного фонду регіонального розвитку на створення інфраструктури промислових парків (за умови співфінансування з місцевого бюджету на рівні не нижче 10% його орієнтовної вартості); скасування оплати податку на нерухомість та земельних податків за рішенням міської ради; мінімальні орендні платежі в межах промислового парку за рішенням міської ради. Тобто міська влада має таку можливість вже на підставі закону України.

 – В чому полягає завдання міста?

– Створити, розбудувати і наповнити робочими місцями індустріальний парк – завдання для громади, яка вирішує сама покращувати свій інвестиційний клімат, утримувати фахівців від трудової міграції і осучаснювати місто. Дніпро може розраховувати на підтримку Києва, на потужну іноземну керуючу компанію, але це як раз той випадок, коли і нам треба серйозно попрацювати. Врешті решт, під індустріальним парком ми розуміємо комунальну землю, на яку розроблений пакет документів зі всіма погодженнями, рішеннями сесій, кадастрами та геодезією, побудовані дороги і інженерні мережі, зарезервовані потужності і підготовлені договори на підключення до носіїв. Це звичайний менеджерський супровід для виробника в розвинутих країнах, який навіть не вважається спец режимом, але ця цілком очевидна схема забезпечення легкого входження іноземного, та і вітчизняного інвестора на ринок настільки не працює в Україні, що знадобився закон про ІП. Дніпро, якщо хоче починати приваблювати виробника, який створить високооплачувані робочі місця, може надати певні преференції на цій окремо взятій території – пільги в місцевих податках, орендних ставках, організації навчальних програм. Якщо досвід виявиться вдалим, то його варто поширити на інші промислові території в центральних районах і отримати нову якість життя і роботи в середмісті. Відштовхнувшись від загальнодержавної ініціативи, можна створити умови для реального підвищення конкурентоспроможності Дніпра. Секретар міської ради Олександр Санжара у своєму виступі перед турецьким бізнесом наголосив, що в Дніпрі вже є розуміння про важливість персонального супроводу інвесторів і партнерів, мерія навіть готова створювати окремі посади для цього на кшталт обслуговування vip-клієнтів банку.

 – Форум вже став історією. Що далі?

– Конкретні дії обов’язково стануть наступним кроком після форуму. На те є декілька причин – ми дуже зацікавлені в іноземних інвестиціях, турецькі колеги – в території для розвитку своїх бізнесів. І ми і вони мотивовані нашими законодавствами, і ми і вони маємо працювати на результат. Знаєте, яке саме обнадійливе питання я почула? «А якщо для виробництва потрібно 11 га, на вашій території їх можна отримати?». 11 га – це ж не просто цифра, це, ми всі розуміємо, якесь конкретне виробництво з розрахованою технологічною схемою, яке може відразу дати не менше 20 млн. дол. інвестицій і не менше 100 робочих місць. Вірогідно, найближчим часом отримаємо пропозицію. Ми не спиняємося в роботі по створенню індустріального парку «INDUSTRIAL FORPOST» ні на день. Вже на цьому тижні керівник «Агентства розвитку Дніпра» Володимир Панченко проведе низку зустрічей з керівництвом турецьких ІП «TUBITAK» та «GOSB» і я сподіваюся привезе хороші новини – продовження співробітництва з досвідченими турецькими партнерами і інформацію про нових потенційних інвесторів.