Зростання вартості енергоносіїв – неминуча реальність. При підвищенні вартості енергоносіїв неминуче зростає плата за опалення, гаряче водопостачання, електропостачання та інші послуги, які ми з вами отримуємо як мешканці багатоквартирних або приватних будинків.

Який вихід і що потрібно робити, щоб комунальні платежі не стали непідйомною ношею? Експертне середовище і здоровий глузд говорить, що потрібно діяти в напрямку енергозбереження.

Для того щоб зменшити споживання енергоресурсів, і відповідно зменшити наші платежі, потрібно проводити термомодернізацію нашого житла.

Що ж таке термомодернізація?

Термомодернізація – це комплекс заходів з утеплення будівлі і модернізації інженерних систем з метою приведення у відповідність до сучасних вимог з енергоефективності. Тобто, ми повинні зробити наше житло таким, яке не втрачає накопичене тепло і при цьому споживає менше енергоресурсів.

Для проведення грамотної тепломодернізації необхідно дотримуватися певного алгоритму дій.  Думаю, алгоритм вам відомий, це:

  1. Прийняти рішення на зборах мешканців про модернізацію вашого житла, поставивши при цьому цілі і завдання. Наприклад, знизити загальнобудинкові споживання електроенергії на 50% і т. і.
  2. Проведення енергоаудиту будинків. Дуже часто мешканці будинку толком не знають з чого потрібно починати цю тепломодернізацію. У цьому випадку потрібно звернутися до експертів. Вони точно вам гірше не порадять.

Адже кожна будівля унікально і навіть типові однакові будівлі, особливо старої споруди, можуть мати різні ступені тепловтрат. І тільки обстеження будівлі дозволяє точно визначити, де і скільки втрачається енергії.

  1. За результатами енергоаудиту Пошук постачальників і виконавців робіт. Розробка проектно-кошторисної документації (найчастіше підрядники це роблять самі).
  2. Вибір постачальників обладнання, матеріалів і послуг. Провести тендер на закупівлю. З усієї маси пропонованих товарів і послуг потрібно вибрати саме того, який вам підійде за ціною і якістю. Критерії можуть бути різні.
  3. Впровадження і реалізація енергоефективного проекту.
  4. Моніторинг результатів. Без цього ми, власне, і не зрозуміємо, а чи мають рацію були ми, коли затівали цю тепломодернізацію. Тобто, можна порівняти, як було до і стало після.

Виходячи з практики, проведення термомодернізації, дозволяє знизити втрати теплової енергії. При цьому потенціал збільшення ефективності споживання енергоресурсів у багатоквартирних будинках становить від 30 до 60%.

Підкреслю, будь-які заходи в першу чергу повинні бути доцільними і нести економію.

Зараз ми коротко зупинимося на заходах щодо термомодернізації, які вже успішно впроваджуються сьогодні і дають економічний ефект. І більшою мірою пропонуємо розглянути ті необхідні дії, які поки з різних причин ще не реалізуються, проте ефект від їх застосування дозволяє значно знизити суми рахунків за тепло.

  1. Модернізація системи опалення включає:
  2. Модернізація теплового пункту, яка дозволить знижувати або підвищувати температуру теплоносія в системі опалення всього будинку в залежності від погодних умов, так званий ІТП. Це дозволить економити 15-30%. Це може бути тільки установка теплового лічильника, що дасть непоганий результат в плані обліку теплової енергії. Лічильник сам по собі лише фіксує фактичне споживання енергії. Але вже ІТП в залежності від температури на вулиці, місяці (жовтень, березень) або часу дня (день / ніч) може регулювати кількість споживання теплової енергії. Таким чином, можна економити обсяги використовуваного теплоносія.
  3. Балансування системи опалення, яка дозволяє зняти проблему нерівномірного розподілу тепла по стояках (у будинку стояки, які знаходяться ближче до джерела тепла перегріваються, а ті, які знаходяться далі, – недогрівають). Це 5-7%. Шляхом установки балансувальних клапанів на стояках. Якісна Очищення системи опалення.
  4. Установка радіаторних терморегуляторів, яка дозволяє в кожній квартирі і кожній кімнаті створити свій мікроклімат (наприклад, в спальні підтримувати постійну температуру 21 С °, а в дитячій 24 С °). Це порядку 10-15% економії. (Приклад сонячного дня, при якому терморегулятор відповідно зменшити автоматично споживання енергоносія).
  5. Тепломодернізація огороджувальних поверхонь:
  6. Ремонт або заміна старих вікон на нові – енергоефективні. Установка енергоефективних дверей, облаштування тамбурів. Це від 20-30%.
  7. Модернізація системи вентиляції. Її Очищення, установка локальних рекуператорів і т.д. від 15-20%.
  8. Тепломодернізація ліфтових шахт. Це 5%.
  9. Утеплення горищ і даху. Це від 10-20%.
  10. Утеплення підвальних приміщень в першу чергу перекриття. Це від 10-15%.
  11. Утеплення стін. Це від 25-35%. Варто врахувати також, що утеплення будівлі – дуже витратний захід, яке окупається довгий час (більше 10 років). Воно є першочерговим завданням тільки в тих випадках, коли будівля «хронічно” не догрівається, і регулювати, а, отже, і економити нічого.

IІI. Модернізація системи освітлення (окупність в середньому від 3 місяців до року) економія близько 50-60%:

Заміна ламп на енергоефективні (світлодіодні) і установка датчиків руху, датчиків день-ніч і т. д.

Заміна лічильника обліку електроенергії на багатотарифний. Перевірка системи освітлення на коректність роботи. Чи немає несанкціонованих підключень в загальну мережу.

Експерти стверджують, що важливим етапом проведення термомодернізації є енергоаудит. Без енергоаудиту подальші кроки будуть трохи авантюрними.

Що таке енергоаудит будівлі?

Енергоаудит – це комплексне обстеження вашого будинку або приміщення (квартири) з метою визначення можливостей економії споживаної енергії (тепла, води, електроенергії), а також допомоги в здійсненні економії на практиці шляхом впровадження енергоефективних рішень. Іншими словами – це обстеження вашого будинку експертами в галузі енергоефективності, подібно як лікар обстежує пацієнта, ставлячи діагноз, призначаючи лікування.

Предметом енергетичного аудиту будівель є огороджувальні поверхні (стіни, вікна, двері, дах, горище, підвал), системи опалення, вентиляції, холодного та гарячого водопостачання і звичайно система електроспоживання.

Головною метою енергетичного аудиту є пошук можливостей енергозбереження та допомоги у визначенні напрямків ефективного енерговикористання.

Енергоаудит простими словами: Всі з нас, коли хворіємо, то йдемо до лікаря для того, щоб лікар нас вилікував. Що лікар в першу чергу робить? Обстежує нас, ставить діагноз, а потім призначає лікування. Також і у випадку з будинком. Перш, ніж призначати лікування нашого будинку, а він хворий, так як ДУЖЕ багато споживає енергоресурсів, що відбивається в наших з вами платіжках, потрібно провести його обстеження на предмет енерговтрат. Необхідно точно зрозуміти, де і що саме у нього болить. Скільки тепла втрачається через старі вікна? Де протікають труби? Наскільки «прозорі» для морозу стіни? Де горять зайві лампочки? Чи є облік теплової енергії? І так далі. І тут в ролі «лікаря» і виступають експерти в галузі енергоефективності, які поставлять правильний діагноз вашого будинку. Після, коли експерти разом з вами визначать хворі «вузькі» місця, приймається рішення, а яким чином ми його будемо лікувати. З чого почнемо в першу чергу, з чого в другу, а що залишимо на останнє. Експерти виконають відповідні економічні розрахунки, щоб розуміти, а який ефект ми отримаємо від того чи іншого заходу (в грошовому еквіваленті). За який час окупиться нам впровадження того чи іншого енергоефективного рішення (визначимо, так званий, термін окупності вкладень).

Коли у вас на папері буде готове прораховане рішення, це буде вже не авантюра. Ви будете чітко розуміти, що ви можете отримати на виході при впровадженні того чи іншого заходу.

До речі, енергоаудит стосується не тільки великих будівель і багатоквартирних будинків, а й приватних будинків, де питання енергозбереження теж є актуальні.

Результатом проведення енергоаудиту будівлі буде звіт. У звіті відображаються:

  • загальні характеристики стану будівлі і його інженерних споруд, мета даного енергоаудиту;
  • Перелік стандартів і правил, якими ми керувалися при проведенні аудиту та розрахунків.
  • Висновки та укладення з даного звіту.
  • існуюче енергоспоживання і енергетичний бюджет будівлі за останні 2-3 роки. Це дані, як в кількісному, так і в грошовому вираженні про фактичне споживання всіх використовуваних енергоресурсів: води, електроенергії, теплової енергії і т. і.
  • енергоефективні заходи, які найбільш прийнятні для даного будинку з точки зору ефективності та окупності.
  • Екологічні вигоди.
  • Розписується програма по впровадженню та організації тих чи інших рішень.

Крім енергоаудиту, ще важливою допомогою при проведенні термомодернізації, є супровід впровадження того чи іншого рішення запропонованого в звіті. Це означає, що фахівці беруть на себе шефський нагляд за проектом, починаючи від вибору матеріалів, обладнання, постачальників до установки устаткування виконання робіт і введення експлуатацію.

Також експерти проводять і моніторинг отриманих результатів. Тобто фактично визначають ефективність впровадження. Порівнюють з тим, як було до цього.

Ну і останнє, але важливе – енергоаудит це незалежне обстеження вашого будинку, тобто аудитори не є чиїмось зацікавленими особами, чи голови, чи бухгалтера, чи деяких мешканців, або постачальників обладнання та послуг. Енергоаудитори не є лобістами чиїх-небудь інтересів.

Акцентуємо увагу, що будь-які ваші дії при термомодернізації в першу чергу повинні бути доцільними і нести економію. Доцільність визначається вимірами і розрахунками професійного енергоаудитора. Скільки кожна вкладена копійка приносить економії. Важливо, щоб робота, що проводиться енергоаудиторів, мала втілення в життя в подальших заходах.

Олександр Витвицький Проектний менеджер з питань енергозбереження та екології.